Welke waterfles moet ik kopen?

We weten het allemaal; water is belangrijk en gezond. Een mens leeft voor een groot deel op water, en zoals de survival experts zeggen: je kunt 3 weken zonder eten, 3 dagen zonder water en 3 minuten zonder zuurstof. Het innemen van zuurstof komt wel goed, maar om water binnen te krijgen moet jij toch echt zelf de moeite nemen.

De dagelijkse aanbevolen hoeveelheid water die je moet drinken is 1,5 tot 2 liter, afhankelijk van de omvang van je lichaam. Veel mensen drinken te weinig, simpelweg omdat ze er niet aan denken om genoeg te drinken of te lui zijn om iets drinken pakken. 

Gedurende de dag verlies je vocht door bijvoorbeeld ademen, transpireren en naar het toilet te gaan. Dus ook bij weinig inspanning is het belangrijk om je vocht-level op peil te houden. Om dit te doen kun je in principe elke soort vochthoudende drank drinken, dus ook koffie!

Er is lang gesuggereerd dat je uitdroogt van koffie, maar deze mythe bleek uiteindelijk niet waar te zijn. Wel kan het zijn dat je een droge mond krijgt, maar dat staat los van je vocht-level. 

Nu is het ook niet aan te raden om de hele dag koffie of thee te drinken, tenzij je graag gele tanden wil hebben. Daarom is het raadzaam om naast deze drankjes ook te kiezen voor het godsgeschenk “water”. In water zitten veel belangrijke mineralen en het pleegt geen aanslag op je tanden. In principe kun je dan ook nooit te veel water drinken, want het lichaam is ontworpen om je te laten overgeven als je teveel binnenkrijgt zodat je uiteindelijk geen watervergiftiging krijgt.

Omdat het niet handig is om elke keer dat je dorst hebt naar de kraan te lopen, en dat veel mensen van nature hiervoor ook te lui zijn raden wij hiervoor aan om gebruik te maken van een waterfles. Er zijn vele soorten waterflessen die voor verschillende momenten handig kunnen zijn en daarnaast ook verschillende materiaaleigenschappen kunnen hebben. In dit artikel zullen wij de opties uitvoerig bespreken.

Welke waterfles is goed?

Een waterfles is simpelweg een hervulbare fles die je met water kunt vullen. In de meeste gevallen zal dit kraanwater zijn en daardoor ook goedkoper en een stuk duurzamer dan het elke keer kopen van een plastic weggooi flesje. Plastic weggooi flesjes zijn trouwens ook gemaakt om slechts éénmalig uit te drinken en deze daarna weg te gooien. Deze flesjes zijn niet goed schoon te maken en er hopen zich dan ook veel bacteriën op elke keer dat je deze gebruikt. Het blijkt dat als je het flesje een paar dagen gebruikt, hier al meer bacteriën in zitten dan in het drinkwater van een koe.

Daarnaast komt de stof BPA ook vrij na veelvuldig bijvullen. BPA zijn een soort plastic deeltjes die losweken van het plastic van de fles, deze wil je liever niet opdrinken omdat dit kankerverwekkend schijnt te zijn!

En zelfs als je niks om je gezondheid geeft kan het stimulerend zijn dat jij door het gebruiken van een drinkfles niet bijdraag aan die grote groeiende stapel plastic in de wereld.

https://lh6.googleusercontent.com/JIaE6EKOgLORFW-D-qRbsvSTDIfGrh6sE5QiVhIuW4YvGidpmzBuUrTxRlOhCdKNZyuARDaupH--QAwm6aasERvCJafA8rQP8EOUH4k5cen4Kge_LD3Ex6Klmvruh_P84sJHYVMM

Materialen drinkfles

Nu zijn er verschillende soorten drinkflessen van diverse soorten materialen zoals kunststof, aluminium, staal, PVC en nog veel meer. Deze hebben allemaal hun eigen unieke eigenschappen en welke goed is voor jou ligt er aan wat jouw wens is. Hieronder lichten wij elke veel voorkomende materialen toe.

Kunststof drinkflessen

De meest gebruikelijke en vaak ook goedkoopste keuze zijn de kunststof drinkflessen. Deze drinkflessen kunnen bijvoorbeeld gemakkelijk in de vaatwasser en komen in verschillende gradaties. Zo zijn de goedkoopste kunststof drinkflessen vaak de drinkflessen waar ook BPA in zit. Daarnaast heb je ook BPA-vrije drinkflessen zoals de Dopper waar je ongetwijfeld al veel mensen mee hebt zien lopen!

RVS drinkflessen

RVS drinkflessen zijn erg duurzaam en gemakkelijk schoon te maken. Bovendien zijn deze BPA-vrij en bevatten deze geen weekmakers waardoor je deze schadelijke stoffen niet binnen krijgt. Ook zijn deze flessen zo goed als niet kapot te krijgen, maar kunnen wel iets zwaarder zijn dan andere soorten flessen.

Aluminium drinkflessen

De aluminium flessen zijn ook erg sterk qua materiaal en gaan niet snel kapot. Daarnaast heeft aluminium een laag gewicht waardoor dit ideaal is om bijvoorbeeld te hebben als jij dit wil gebruiken bij je backpack gear. Het verschil met RVS is dat in de aluminium flessen wel een waterdichte coating is aangebracht tegen het roesten. Als de fles in contact komt met hoge temperaturen of zuren kan deze coating loslaten.

Formaten drinkfles

De flessen zijn ook verkrijgbaar in verschillende formaten, afhankelijk van wat jouw doel is. Wil jij bijvoorbeeld backpacken en jouw gear zo laag mogelijk houden qua gewicht? Dan kies je eerder voor een 0,4 liter fles in plaats van een 1 liter fles. Dit scheelt alweer meer dan een halve kilo die je anders de hele dag aan je rug hangt.

De formaten van drinkflessen variëren vaak van 0,3 liter tot grote joekels van één Gallon (3780 ml). Deze units worden vaak gebruikt bij workouts en zorgen ervoor dat je niet steeds naar de kraan hoeft te lopen om je flesje bij te vullen. Daarnaast vinden veel mensen het ook  gewoon badass door met een water dispenser rond te lopen, echter valt daar over te twisten..

Zit je op je werk en wil je meer beweging en meer drinken? Neem dan niet een te grote fles, zodat je soms ook een stukje moet lopen om deze weer bij te vullen. De verantwoordelijkheid ligt natuurlijk bij jou en je wensen.

De conclusie is dat er geen perfecte waterfles is voor iedereen. Welke fles bij jou past is afhankelijk van je waterbehoefte, de setting waarin je de fles wil gebruiken en jouw portemonnee. Welke optie je ook kiest, een duurzame waterfles is altijd een betere keuze dan een wegwerpflesje uit de supermarkt!

Plaats een reactie