Voordelen van LED verlichting

Sinds een tijdje zijn LED-lampen een populaire vorm van verlichting die zijn opmars aan het maken is. LED verlichting is veel duurzamer op meerdere manieren dan de gebruikelijke gloeilampen en spaarlampen. 

Ben jij benieuwd naar de voordelen van LED verlichting? In dit artikel zullen wij jou dit haarfijn uitleggen zodat jij deze overstap met een gerust hart kan maken!

Wat is LED verlichting

De LED lamp is een lichtbron die door middel van elektriciteit oplicht. De afkorting LED staat voor Light Emitting Diode. Letterlijk betekent dit dat het een lichtgevende diode (een elektrisch component waar stroom doorheen gaat is. LED is pas sinds kort bekend bij het grote publiek, maar het octrooi blijkt in 1927 al aangevraagd te zijn door de Russische wetenschapper Losev.

Waarom LED verlichting

LED verlichting heeft vele voordelen over traditionele verlichting, waarbij het lage  energieverbruik vaak het grootste voordeel is. Over het algemeen verbruikt LED verlichting voor dezelfde lichtopbrengst maar 10% van de energie die een gloeilamp zou verbruiken. In bedrijven waar veel stroom wordt verbruikt door verlichting kan het dan ook een aanzienlijke besparing opleveren om de lampen te vervangen voor de zuinige LED lampen. Zo kiezen professionele kwekers er bijvoorbeeld ook vaak voor om voor een LED kweeklamp te gaan, omdat dit een aanzienlijk deel van hun bedrijfskosten bedraagt.

Lage aanschafkosten en lange levensduur

LED lampen zijn vaak goedkoper in aanschaf dan de andere, vaak arbeidsintensieve lampen. Daarnaast gaan LED lampen ook erg lang mee door hun lage wattages en branden een stuk minder snel door. Hierdoor betaal je dus minder en hoef je ze ook minder vaak te vervangen. De meeste LED’s gaan dan gemiddeld ook zo’n 35.000 uur mee voordat je ze hoeft te vervangen!

LED lampen zijn veiliger

Bij lampen wordt elektriciteit omgezet in licht, maar daarnaast komt er ook veel warmte vrij. Soms worden de lampen zo heet dat je je handen kunt verbranden, of dat het er zelfs voor kan zorgen dat er brand ontstaat. 

Doordat LED’s zo efficiënt zijn wordt de elektriciteit beter omgezet in licht en minder in warmte. Bijna alle LED lampen kun je dan ook aanraken al staan ze al een tijdje aan. Door deze efficiëntie is de kans op een brand door de verlichting ook aanzienlijk kleiner.

Direct veel licht

Zodra je de schakelaar overhaalt zal de LED lamp op volle sterkte branden. Hierdoor hoef je niet zoals bij een spaarlamp te wachten voordat de lamp voldoende licht geeft maar kun je direct datgene doen waarbij je licht bij nodig had.

Lichtopbrengst LED verlichting

De lichtopbrengst is één van de belangrijkste factoren in een lamp, aangezien het primaire doel van een lamp natuurlijk is om donkere ruimtes te verlichten. Elke soort lamp heeft zijn eigen lichtopbrengst, die vaak uitgedrukt wordt in Lumen. Hierbij is de regel hoe meer lumen, hoe meer licht de lamp geeft.

In vergelijking met andere soorten verlichting komt de LED lamp met een hoog aantal Lumen per watt elektriciteit. Hieronder kun je in een overzicht zien hoe de lampen van een slecht rendement naar een goed rendement gesorteerd zijn.

TypeOpbrengst (lumen/watt)
Gloeilamp12–15
Halogeenlamp20
Spaarlamp55–60
Tl-buis100
LED-lamp24–254
Natriumlamp120–200

Zoals je kunt zien levert de LED-lamp op de natriumlamp na de hoogste lichtopbrengst. Het voordeel van de LED lamp daarbij is ook dat de lamp minder schadelijk is voor het milieu en een lange levensduur heeft.

Hoe lang gaat LED verlichting mee

Één van de voordelen van LED verlichting is dat deze een stuk langer mee gaan dan de meeste traditionele lampen. De meeste LED lampen gaan zo’n 50.000 uur mee. Dit verschilt wel door de kwaliteit van de LED’s. Zo gaat de gemiddelde LED 35.000 uur mee, maar hebben de lage kwaliteit LED’s ongeveer 20.000 branduren. 

Als je dit in perspectief plaatst met andere lampen wordt het duidelijk dat LED’s erg lang mee gaan. Zo gaat een spaarlamp gemiddeld zo’n 10.000 uur mee en een gloeilamp ongeveer 1000 uur.

Wat verbruikt LED verlichting

LED verlichting verbruikt een stuk minder elektriciteit doordat de elektriciteit efficiënter wordt omgezet in licht. Dit zal in de meeste gevallen een besparing van 90% opleveren ten opzichte van gloeilampen. Vandaar dat grootverbruikers zoals professionele kwekers ook overstappen op de technologie van LED Kweeklampen.

Als voorbeeld vergelijken wij een plafondlamp waar 4 gloeilampen in zitten met een waar 4 LED lampen in zitten. 

De gloeilampen verbruiken elk 50 Watt. Om deze te vervangen door LED lampen met dezelfde lichtopbrengst zul je uitkomen bij LED’s van 5 Watt. We gaan ervan uit dat de lampen elke avond 5 uur aan staan. Elektriciteit wordt afgerekend in kWh, waarbij we ervan uitgaan dat één kWh € 0,22 kost.

Gloeilamp verbruik

De 4 gloeilampen verbruiken samen 200 Watt, dit zal in 5 uur 1000 watt zijn. Omgerekend naar kWh is dit 1 kWh. Deze lamp hebben we 31 dagen aan staan waardoor we 31 kWh verbruiken. Dit zal dan uitkomen op een bedrag van € 6,82 per maand.

LED-lamp verbruik

De 4 LED’s verbruiken samen 20 Watt, dit zal in 5 uur 100 watt zijn. Omgerekend naar kWh is dit 0,1 kWh. De LED’s hebben we 31 dagen aan staan en verbruiken in totaal 3,1 kWh. Dit zal dan uitkomen op een bedrag van € 0,68 per maand.

Je kunt door deze vergelijking zien dat je alleen op deze plafondlamp al een bedrag van € 6,14 per maand kunt besparen. Moet je nagaan hoeveel het kan schelen als je alle lampen in je huis zou vervangen door LED verlichting.

Wij hopen dat je na het lezen van dit artikel beter weet waarom een LED lamp een goede keuze is voor vrijwel elk huishouden. Ben je op zoek naar een betaalbare LED lamp van goede kwaliteit? Bekijk direct de LED lampen op Bol.com.

Plaats een reactie